Domowe syropy na kaszel – 8 przepisów

Naturalne syropy na kaszelPhoto: © sumire8 - fotolia.com

Naturalne syropy na kaszel możesz przygotować niskim nakładem czasu i kosztów. Ich najważniejszą cechą jest to, że w pełni wiesz, co mają w składzie. Przede wszystkim jednak działają i pozwolą ci ulżyć w uciążliwym kaszlu. Poniżej znajdziesz 8 przepisów na domowe syropy na kaszel.

Syrop z cebuli

Do jego przygotowania potrzebujesz: 2 cebule i cukier.

Sposób przygotowania: w wysokim naczyniu (np. szklanka, słoik) układasz warstwy pokrojonej cebuli posypanej cukrem. Całość odstawiasz na noc. Rano odcedź syrop i pij min 3 razy dziennie. Cebula z cukrem nie może stać dłużej niż 1 dzień.

Syrop z buraków

Do jego przygotowania potrzebujesz: 2 buraki, 2 ząbki czosnku, kilka łyżek cukru.

Sposób przygotowania: Buraki i czosnek zetrzyj na tarce. Zasyp całość cukrem i odstaw na 24h. Syrop pij kilka razy dziennie.

Syrop z prawoślazu

Do jego przygotowania potrzebujesz: 3 łyżki prawoślazu (korzeń), 50ml spirytusu, 3 szklanki wody, cukier wg uznania.

Sposób przygotowania: prawoślaz dokładnie rozgnieć, najlepiej w moździerzu. Przesyp go do dużego słoika, dolej spirytus a potem wodę. Odstaw na kilka godzin. Co jakiś czas wstrząsaj słoikiem. Powstały kleik przecedź przez sito lub gazę. Syrop zmieszaj cukrem. Zagotuj całość i trzymaj na ogniu, dopóki się nie zagęści. Pij łyżkę raz na 3-4 godziny.

Syrop z siemienia lnianego

Do jego przygotowania potrzebujesz: 4 łyżki nasion siemienia lnianego, sok z cytryny, 0,5l wody, miód wg uznania.

Sposób przygotowania: siemię lniane zalej wodą i gotuj przez kwadrans dodając sok z cytryny. Syrop powinien stać się gęsty i kleisty. Zdejmij z ognia, dodaj miód gdy syrop będzie letni. Dobrze wymieszaj. Pij 2 łyżki co 3-4 godziny.

Syrop z octu jabłkowego

Do jego przygotowania potrzebujesz: 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania: całość zmieszaj w shakerze, słoiku lub butelce. Pij łyżkę raz na 3-4 godziny.

Syrop z imbiru

Do jego przygotowania potrzebujesz: 300g imbiru, 1l wody, sok z 2-3 cytryn, miód wg uznania.

Sposób przygotowania: imbir obierz i zetrzyj na tarce. Zalej litrem gorącej (nie wrzącej) wody. Gdy woda ostygnie, dodaj miód i sok z cytryn. Przefiltruj płyn przez sito lub gazę. Pij 2-3 łyżki co 3-4 godziny.

Syrop z czosnku i cytryny

Do jego przygotowania potrzebujesz: 2 główki czosnku, sok z 3 cytryn, 1 szklankę przegotowanej zimnej wody i miód wg uznania.

Sposób przygotowania: czosnek przeciśnij przez praskę i zmiesza j z pozostałymi składnikami. Ostaw na 24h. Pij łyżkę raz na 3-4 godziny.

Syrop z mniszka lekarskiego

Do jego przygotowania potrzebujesz: świeże koszyczki mniszka, cukier.

Sposób przygotowania: żółte kwiatki włóż do słoika i zasyp cukrem. Ugnieć trochę, by kwiatki puściły sok. Wlej na wierzch 50ml spirytusu, dosyp ok 0,5cm warstwę cukru i odstaw w chłodne miejsce. Zażywaj 2-3 łyżeczki co kilka godzin.