Jak wzmocnić odporność w ciąży

Wzmocnienie odporności w ciążyPhoto: © and.one - fotolia.com

Spodziewasz się dziecka? Cudownie! Chcesz wzmocnić swoją odporność w ciąży? Niestety część stosowanych dotychczas sposobów musisz odstawić. Pamiętaj, bez konsultacji z lekarzem lub farmaceutą nie przyjmuj żadnych syropów, tabletek i innych produktów medycznych. W czasie ciąży częściej będziesz odsyłana do zastosowania naturalnych preparatów i tzw. domowych sposobów. Wśród nich znajdziesz także te, które pomogą ci wzmocnić twoją odporność w ciąży.

Czym wzmocnić odporność w ciąży

Oto kilka prostych przepisów na domowe specyfiki oraz wskazówek po co sięgnąć, żeby nie zaszkodziło przyszłej mamie ani maluszkowi, a wzmocniło odporność organizmu ciężarnej.

Herbaty na wzmocnienie odporności w ciąży

  1. Herbata z imbirem, miodem i cytryną – kobietom w ciąży nie zaleca się picie czarnej herbaty. Jeśli jednak nie możesz sobie jej odmówić, przygotuj słaby napar i dodaj do niego cytrynę, imbir i miód.
  2. Herbata z czarnej porzeczki/aronii – działają wzmacniająco na organizm. Więcej o samych owocach przeczytasz nieco niżej oraz w artykułach: Sok z aronii na wzmocnienie, Czarna porzeczka na objawy przeziębienia.
  3. Herbata z żurawiny – żurawina działa wzmacniająco na organizm a także odtruwająco na drogi moczowe. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, narażonych na częstsze infekcje dróg moczowych.

Kupując herbatę owocową szukaj takiej o możliwie największej zawartości poszukiwanej rośliny. Unikaj herbat bazujących na hibiskusie.  Jego spożycie nie jest zalecane ciężarnym.

Sok z aronii w ciąży

Aronia ma bardzo wiele właściwości pozytywnie wpływających na organizm, w tym także poprawiających odporność organizmu. Najpopularniejszym sposobem podania aronii jest przygotowanie soku.

Składniki: 1kg aronii, 1 szklanka cukru lub więcej, według upodobań, ok. 1 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Umyte i obrane z szypułek owoce aronii wrzuć do garnka, pognieć je tłuczkiem lub widelcem. Wlej szklankę wody.
  2. Zagotuj całość. Trzymaj na ogniu dopóki owoce nie puszczą soku.
  3. Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści.
  4. Jeśli syrop wychodzi za gęsty dodaj wody i gotuj jeszcze przez chwilę.
  5. Gotowy płyn przecedź przez sito.
  6. Wlej sok do przygotowanych słoików lub butelek.
  7. Pasteryzuj słoiki/butelki przez ok. 15min w gotującej się wodzie.

Sok z czarnej porzeczki w ciąży

Czarna porzeczka ma właściwości wzmacniające. Znajdziesz ją na większości polskich działek i w sklepie. Do leczenia przeziębienia możesz wykorzystać zarówno liście, jak i owoce. By wzmocnić odporność możesz sięgnąć po domowy dżem lub sok z czarnej porzeczki.

Składniki:  świeże czarne porzeczki (np. 2 kg), cukier (1kg, ale może być mniej wg uznania), woda

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie wypłucz i oczyść z szypułek.
  2. Przesyp je do garnka, następnie zalej wodą (powinna całkowicie zakrywać porzeczki). Włącz ogień i zagotuj.
  3. Gotuj tak długo, aż owoce puszczą sok. Możesz pomoc owocom ugniatając je widelcem lub tłuczkiem.
  4. Całość przecedź przez gazę i innego garnka. Dodaj cukier. Zagotuj całość raz jeszcze. Niech cukier się rozpuści.
  5. Zbierz powstałe szumowiny.
  6. Gotowy sok przelej do butelek lub słoików.
  7. Sok pasteryzuj przez około 15 minut.

Naturalne probiotyki

Prawidłowa flora bakteryjna jelit zwiększa wchłanianie witamin i minerałów, poprawia odporność fizjologicznej mikroflory bakteryjnej na działanie antybiotyków, łagodzi stany zapalne wywołane bakteriami, grzybami i wirusami. Innymi słowy utrzymanie prawidłowej ilości bakterii i drożdży (probiotyków) w organizmie chroni go i wzmacnia. Szczególne znaczenie mają dla nas różne gatunki pałeczek kwasu mlekowego. Znajdziesz je w produktach probiotycznych, czyli jogurtach, kefirach, maślankach (najlepiej naturalnych, bez dodatku cukru), także produktach kiszonych np. ogórkach i kapuście. Pamiętaj by w swojej diecie uwzględnić wspomniane produkty.

Owoce i warzywa na poprawę odporności

Jeśli spodziewasz się dziecka i chcesz wzmocnić swoją odporność, musisz zadbać o odpowiednią dietę. Wzbogać ją o owoce takie, jak agrest, truskawki, jeżyny, maliny, pomelo, jabłka, kiwi, pomarańcze, czarna porzeczka. Są to owoce, które zwiększają odporność organizmu. Nie zapomnij także o warzywach. Na poprawę odporności dobrze wpłynie częstsze jedzenie buraków, dyni, pora, selera (korzeń i nać).

Witamina D a odporność w ciąży

W czasie ciąży prawdopodobnie lekarz zaleci ci suplementację witaminą D. Badania wskazują, że poza wpływem na prawidłowy rozwój kości i układu nerwowego, witamina ta działa wzmacniająco i zmniejsza szanse zachorowania na przeziębienie. Więcej przeczytasz na ten temat w artykule: Witamina D vs przeziębienie.

Jak nie tracić odporności w ciąży

Nikt z nas nie jest w formie, gdy jest zmęczony, niewyspany, źle się odżywia i stresuje. Tym bardziej kobieta oczekująca dziecka. Jeśli więc chcesz utrzymać odporność w ciąży na wysokim poziomie, pamiętaj aby:

  • wysypiać się,
  • dbać o zróżnicowaną dietę, zawierającą produkty wzmacniające odporność,
  • zapewnić sobie trochę ruchu np. w postaci spacerów (o ile nie ma przeciwwskazań!),
  • unikać stresów.

Pamiętaj też o dostosowaniu ubrania do pory roku. Latem ubieraj się lekko i tak, by uniknąć przegrzania. Zimą pamiętaj o odpowiednim obuwiu i ciepłej odzieży. Dlaczego trzymanie ciepła zimą jest takie ważne dowiesz się w: Chroń się przed przeziębieniem – noś skarpety!

Na koniec jeszcze jedna porada. W miarę możliwości unikaj kontaktu z zarazkami (np. odwiedzin chorych znajomych, wizyt w szpitalu). Odporność kobiety ciężarnej jest nieco niższa niż pani, która nie oczekuje dziecka. Masz więc większe szanse na przeziębienie się.