Maliny na przeziębienie

Maliny zawierają dużo witaminy CPhoto: freeimages.com

Maliny to jeden z najlepszych naturalnych sposobów przeciwdziałających przeziębieniu. Można je jeść od razu po umyciu. Jednak zimą trudno o świeże owoce. Dlatego starym babcinym sposobem jest przygotowanie soku z malin na zimę. Dodany do ciepłej herbaty wzmocni twój organizm. W czasie przeziębienia możesz też sięgnąć po herbatę z liści malin. Skąd zatem biorą się prozdrowotne właściwości tych owoców?

Owoce malin

Owoce malin zawierają kwas elagowy, który jest silnym przeciwutleniaczem i wspiera odporność organizmu. Maliny zawierają też dużo witaminy C.

Sok z owoców malin polecany jest jako środek rozgrzewający i napotny w czasie choroby (szczególnie przy stanach podgorączkowych).

Maliny posiadają też właściwości bakteriobójcze. Dlatego możesz je stosować jako środek na stany zapalne jamy ustnej i krtani. Na przeziębienie spróbuj też herbaty z suszonych malin. Wystarczy 1 łyżka suszonych owoców. Zalej je wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 10-15 min.

Liście malin

Napar z liści malin ma działanie bakterio- i grzybobójcze. Można go stosować jako płukankę na gardło, w stanach zapalnych jamy ustnej i krtani. Herbata z liści malin jest też dobrym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Kupując gotową herbatę z malin, czy liści malin uważaj, by nie pomylić jej z herbatą o smaku malinowym. Są to herbatki “zwykłe” z aromatem maliny lub nikłym dodatkiem suszonych owoców. Taki napój nie będzie miał tych samych właściwości, co herbata z liści, czy owoców maliny. Dlatego czytaj dokładnie etykiety produktu!

Maliny na przeziębienie

Chcąc wyleczyć przeziębienie możesz sięgnąć po: sok z malin, napary i odwary z owoców malin, herbatę z pędów malin. Sok kupisz gotowy w sklepie. Zwróć uwagę na jego skład. Owoce powinny stanowić znaczną część produktu.

Odwary i napary z owoców malin

1-2 łyżki owoców wrzuć do rondelka i zalej szklanką wrzątku. Gotuj na małym ogniu przez 15min. Uważaj by odwar nie wrzał. Tak przygotowany napar pij 2-3 razy dziennie po szklance. Jeśli chcesz przygotować napar z owoców malin, zalej owoce wrzątkiem i trzymaj pod przykryciem kilkanaście minut. Pij ciepły napój wieczorem.

Herbata z pędów malin

Łyżkę młodych, drobno pociętych pędów malin zalej szklanką wrzątku. Poczekaj aż herbata się zaparzy. Pij trzy razy dziennie pół szklanki.

Prozdrowotne właściwości malin

Maliny, ich owoce i liście możesz stosować m.in. do:

  • łagodzenia obrzęków,
  • uśmierzania bólu reumatycznego,
  • przy biegunce,
  • do neutralizowania wolnych rodników, co ma związek ze spowolnieniem starzenia się skóry,
  • zapobiegania chorobom nowotworowym,
  • łagodzenia bólu menstruacyjnego,
  • wspomagania pracy serca.

Źródło:

  • Przybylak Z. Ziołowa apteczka na dziecięce choroby – tom 1. Wyd. Gaj. Bydgoszcz, 2013. Str.65.
  • Pawłowski A. Apteka domowa. PRINTEX. Białystok, 2015. Str. 48-49.