Ostre przyprawy na przeziębienie

ostra papryczka chilliPhoto: morguefile.com

Ostre przyprawy pozytywnie wpływają na system odpornościowy organizmu. Dzieje się tak dzięki kapsaicynie i jej pochodnym. Są to związki odpowiedzialne za ostry smak papryki, pieprzu, kurkuminy i innych ostrych przypraw.

Kapsaicyna i kapsacynoidy mają właściwości poprawiające krążenie i rozgrzewające. A jakby tego było mało, działają także przeciwbólowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dlatego wykorzystuje się je do produkcji maści i plastrów stosowanych do zwalczenia bólu reumatycznego, artretycznego i mięśniowego.

Poza kapsaicyną w ostrej papryce znajduje się też dużo witaminy C, która sprzyja zapobieganiu i leczeniu przeziębienia.

W czasie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie i grypę, a także w trakcie choroby, warto rozszerzyć swoje menu o potrawy zawierające ostre przyprawy np. zupę inspirowaną kuchnią meksykańską.

Przepis na rozgrzewającą zupę a’la meksykańska

Składniki:

  • 1 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 pierś z kurczaka
  • pół szklanki sosu salsa (może być kupny)
  • puszka pomidorów krojonych
  • puszka kukurydzy
  • papryczka chilli lub jalapeño
  • pół papryki czerwonej, pół papryki zielonej i żółtej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wstaw rosół na ogień.
  2. Pierś umyj, oczyść i dodaj do bulionu. Gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyciągnij je z garnka.
  3. Ogień zredukuj do minimalnego. Dodaj pomidory, kukurydzę i salsę.
  4. Pokrój wszystkie papryki w kostkę i dodaj do garnka. Pogotuj parę minut, aż papryka lekko zmięknie.
  5. Mięso rozdrobnij na małe kawałeczki i dodaj do reszty.
  6. Całość gotuj jeszcze 5 min. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  7. Zupę możesz podać z tortillą lub “po polsku” z chlebem.