Rosół z kury najlepszy na przeziębienie. Mit czy fakt?

Rosół z kury to naturalny inhalator przy przeziębieniuPhoto: sxc.hu

Nie ma drugiej tak chętnie polecanej potrawy na przeziębienie, jak właśnie rosół. Nasze babcie wiedzą co dobre. Rosół przede wszystkim ma działać rozgrzewająco. Nie na darmo mówi się “rozbierać się do rosołu”. Ale to nie wszystko.

Rosół świetnie się sprawdzi w walce z zatkanym nosem i infekcją gardła. Wdychanie oparów z rosołu działa niczym inhalacja na zatkany nos. Udrażnia drogi oddechowe, działa kojąco i oczyszczająco. Warto zatem wziąć kilka głębokich wdechów nosem nad świeżo ugotowanym, ciepłym rosołem.

Rosół ponadto przyspiesza wykrztuszanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach i płucach.

Dodatkową zaletą rosołu jest fakt, że ma płynną postać. Gdy jesteśmy przeziębieni i mamy obolałe gardło, nasz apetyt spada. Rosół jest pożywnym, konkretnym posiłkiem, który nie podrażni naszego gardła.

Jakby tego wszystkiego było mało, są badania wskazujące na pozytywne działanie rosołu na nadciśnienie tętnicze krwi. Pochodzący z mięsa drobiowego kolagen wpływa na uelastycznianie naczyń krwionośnych a tym samym na utrzymanie względnie stałego poziomu ciśnienia krwi. Dzieje się tak oczywiście pod warunkiem, że rosół nie będzie za bardzo słony. Sól bowiem ma działanie odwrotne. Dlatego warto pamiętać, by unikać w przyrządzaniu rosołu przypraw typu maggi, kostek rosołowych i temu podobnych dodatków. Zamiast tego polecamy posiekaną pietruszkę.

Przepis na rosół z kury znajdziesz pod adresem: Przepis na rosół z kury.


Rosół z kury to naturalny inhalator przy przeziębieniu

Rosół z kury działa rozgrzewająco i kojąco oraz pomaga odkrztuszać. Pomaga przy zatkanym nosie i infekcji gardła.