Sok z aronii na wzmocnienie

Zdrowy sok z aroniiPhoto: © LianeM - fotolia.com

Chcesz wzmocnić swoją odporność? Jedz dużo aronii! Ta niepozorna a popularna w ogródkach działkowych roślina ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Do tego wzmacnia organizm i chroni przez przeziębieniem i anginą.

Aronię najłatwiej spotkać i podać w postaci przetworów (na surowo jest bardzo cierpka). Zobacz, jak przygotować zdrowy sok z aronii.

Sok z aronii – przepis

Składniki: 1kg aronii, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody.

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj i usuń szypułki. Wsyp je do garnka i zalej wodą. Owoce możesz wcześniej pognieść tłuczkiem.
  2. Zagotuj całość i trzymaj na ogniu ok. 5-10 minut, aż owoce puszczą dużo soku.
  3. Dodaj cukier i mieszaj aż kryształki się rozpuszczą.
  4. Jeśli sok wychodzi za gęsty, dodaj więcej wody (najlepiej przegotowanej).
  5. Gdy płyn będzie gotowy zdejmij garnek z ognia. Przecedź jego zawartość przez sito.
  6. Wlej sok do przygotowanych słoików lub butelek.
  7. Pasteryzuj słoiki/buteleczki przez ok. 15min w gotującej się wodzie.

Tak przygotowany sok pij rozwodniony z wodą.

Aronia właściwości

Owoce aronii nie zawierają pestycydów, ponieważ nie kumulują kadmu, ołowiu, arsenu czy cyny. Aronia ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych:

  • zapobiega powstawaniu żylaków i miażdżycy, poprawia ciśnienie tętnicze, chroni przed chorobami serca, zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ściankach tętnic, wspomaga wzrok.
  • zawiera związki zwalczające wolne rodniki (antocyjany), błonnik oraz pektyny.
  • aronia zawiera dużo witamin z grupy B oraz witaminy A, C, E, PP, a także soli mineralnych, kwasów organicznych i węglowodanów.
  • wzmacnia system nerwowy: wspomaga pamięć, łagodzi stres, depresję, nerwice.

Ze względu na swoje właściwości polecana jest, jako naturalny lek w chorobach popromiennych, dla osób pracujących przy aparacie rentgenowskim, komputerze, czy przy produkcji toksycznych materiałów. Zaleca się ją również osobom w trakcie i po chemioterapii, a także kobietom w ciąży.