Ananas na kaszel, ból gardła i poprawę odporności
Podczas przeziębienia zapewne częściej sięgasz po witaminę C lub pomarańcze/sok pomarańczowy, w celu poprawy odporności. Następnym razem rozważ zamiast tego (lub poza tym) sok z ananasa.
Właściwości ananasa
Ananas zawiera tyle samo witaminy C, co sok pomarańczowy. Dodatkowo ananas zawiera bromelinę, enzym regulujący przemianę materii i odpowiedzialny m.in. za trawienie białka. Bromelina rozrzedza zalegającą wydzielinę, łagodzi stany zapalne jamy ustnej, ból gardła i kaszel. Ponadto ananas ma właściwości wzmacniające, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe.
Ananas zawiera witaminy z grupy B, duże ilości witaminy C, mangan, jod, miedź, żelazo, także potas oraz błonnik.
Ile jeść ananasa
Żeby poczuć korzystne działanie ananasa, musisz spożywać ok. 100g soku z świeżego ananasa, trzy razy dziennie przed posiłkiem lub jeść plaster ananasa do każdego posiłku.
Ananas – kiedy nie wolno go jeść
Ananasa nie powinny jeść osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz przy nadkwaśności soku żołądkowego. Należy również zachować ostrożność podczas przyjmowania leków uspokajających i depresyjnych zawierających kwas barbituranowy, diazepam, zolpidem, ale także podczas zażywania antybiotyków i leków przeciwzakrzepowych. Ponieważ bromelina zmniejsza krzepliwość krwi, unikać go powinny kobiety z obfitymi menstruacjami oraz ciężarne (niedojrzałe owoce mogą działać poronne).
Źródła:
- Pawłowski A. Apteka domowa. Wyd. PRINTEX. Białystok, 2015. Str. 6-8.
- Debnath P. i in. A Survey on Pineapple and its medicinal value. W: Scholars Academic Journal of Pharmacy [online]. 2012. Vol. 1. [stan na 26.08.2015] [http://saspublisher.com/wp-content/uploads/2013/02/SASP11-24-29.pdf]