Anyż na przeziębienie
Anyż (a właściwie biedrzeniec anyż) pomaga w dolegliwościach żołądkowych, wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom, poprawia pamięć, działa mlekopędnie. Anyż pobudza wydzielanie błon śluzowych w gardle, krtani, tchawicy. Dlatego może być stosowany do leczenia kataru, kaszlu i infekcji górnych dróg oddechowych oraz przeziębień przebiegających z zaflegmieniem płuc.
Anyż na przeziębienie – jak go stosować
W przeziębieniach oraz zapaleniach górnych dróg oddechowych zaleca się wywar z łyżeczki anyżu na szklankę wody. Do wywaru można dodać 2 łyżeczki tymianku). Przygotowany napój pij 1-2 łyżki 3-4 razy dziennie.
Anyż zawiera olejki eteryczne, które można wykorzystać do przygotowania inhalacji z anyżu. Te z kolei przydadzą się do leczenia kataru i infekcji górnych dróg oddechowych.
Kolejną formą przygotowania tej rośliny jest nalewka z anyżu na kaszel. Do butelki wlej 0,25l spirytusu i wsyp 20g anyżu. Odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym okresie płyn przecedź. Równolegle przygotuj drugą butelkę nalewki: wyługowane ziarna zalej 0,25l czystej wódki i odstaw butelkę na 2 tygodnie. Po tym czasie połącz obie butelki. Dosłodź miodem. Zażywaj 3 razy dziennie po 15-20 kropli w łyżeczce płynu lub cukru.
Źródła:
- Pawłowski A. Apteka domowa. PRINTEX. Białystok, 2015. Str. 123.
- Skarżyński A. Zioła czynią cuda. Warszawa, 2008. Str. 55-57.