Coś na rozgrzanie – 4 przepisy

Coś na rozgrzaniePhoto: © magdal3na - fotolia.com

Wyobraź sobie taką sytuację: Na dworze wieje, temperatura spada, pod stopami chrupie śnieg. Jest zimno, mokro i nieprzyjemnie. Czując się, jak sopel lodu wpadasz do domu. Chcesz się szybko rozgrzać. Co robisz? Oczywiście sięgasz po coś na rozgrzanie i zaparzasz herbatę z cytryną. Na to my zaproponujemy ci 4 inne rozwiązania.

Herbata z imbiru lub z imbirem

Do przygotowanej herbaty dodaj starty (nie pokrojony!) 1-1,5cm kawałek imbiru. Gdy napój będzie zdatny do picia, dodaj miód. Innym wariantem jest napar z samego korzenia. Zetrzyj 2cm imbiru, zalej całość szklanką wrzątku. Poczekaj aż napar nada się do picia, dodaj miód. Oba warianty rozgrzeją cię w kilka minut.

Herbata z prądem

Do zaparzonej czarnej herbaty dodaj 50ml nalewki z wiśni lub pigwy. Taka herbatka pobudzi krążenie i szybko cię rozgrzeje.

Pikantne masło

Idealnie rozgrzewające są również ostre przyprawy i rośliny. Papryczka jalapeno, peperoncino i temu podobne a także zwykła przyprawa z torebki sprawdzą się tu idealnie. Możesz z nich przygotować pikantne masło. Zmieszaj z masłem posiekaną papryczkę lub ostrą paprykę w proszku (ilość zależy od twojego gustu, ale powinno być jej więcej niż dodajesz standardowo do potraw). Ugniataj masę dokładnie. Możesz dodać szczyptę soli. Wymieszane masło uformuj i odstaw do lodówki. Po zjedzeniu kanapki z ostrym masłem na pewno poczujesz ciepło.

Czosnek na kanapce

Opcja dla lubiących czosnek. Kromkę chleba posmaruj zwykłym masłem. Ząbek czosnku posiekaj i posyp nim chleb. Nie zdążysz zjeść kanapkę do końca, gdy poczujesz przejmujące ciepło.