Czarna porzeczka na objawy przeziębienia
Nawet rzadko i w małych ilościach spożywana, czarna porzeczka ma duże znaczenie z dietetycznego punktu widzenia. Równie istotną rolę odgrywa we wzmacnianiu odporności i leczeniu przeziębienia.
Właściwości czarnej porzeczki
Czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy C (zawiera jej 4x więcej niż pomarańcza), P, B, prowitaminy A, biotyny, potasu, żelaza, wapna, magnezu, kwasu foliowego oraz mikroelementów takich jak mangan, bor, jod. To także bogate źródło błonnika. Czarna porzeczka działa oczyszczająco i wzmacniająco na organizm. Wspomaga leczenie chorób wątroby, nerek, reumatycznych, zapaleniu płuc, pobudza proces trawienia,
Czarna porzeczka a przeziębienie
Czara porzeczka oczyszcza z toksyn, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi. Zwiększa odporność organizmu na infekcje. Liście czarnej porzeczki można wykorzystać do leczenia grypy i chorób związanych z wychłodzeniem a także w celu uśmierzenia skołatanych nerwów. Czarne porzeczki zaleca się stosować po kuracjach antybiotykowych.
Czarna porzeczka przepisy
Napar z liści czarnej porzeczki
Liście czarnej porzeczki powinny być specjalnie zasuszone. Znajdziesz je w sklepach zielarskich. Zalej 40-50g suszonych lub świeżych liści wrzątkiem. Parz minimum 15minut. Dosłódź w razie potrzeby i pij 2 razy dziennie przy pierwszych objawach przeziębienia.
Płukanka z czarnej porzeczki na ból gardła
Zaleś świeżych lub suszonych owoców przygotuj wywar – zagotuj świeże lub suszone owoce. Gotuj przez ok. 15minut. Otrzymanym płynem płucz gardło.
Dżem z czarnej porzeczki
Do przygotowania dżemu z czarnej porzeczki potrzebujesz świeżych owoców oraz cukru w proporcji 2:1 tzn. 1kg cukru na 2kg owoców.
Przygotowanie: Owoce dokładnie umyj i oczyść z szypułek. Wrzuć do garnka i wstaw na mały ogień. Jeśli się przypalają, dodaj odrobinę wody. Dodaj cukier i zagotuj. Gotuj dżem ok 30min aż zgęstnieje. Jeśli jest bardzo luźny, gotuj jeszcze trochę, aż wyparuje z niego więcej wody. Gotowy dżem przełóż do słoików, zakręć je i postaw do góry dnem. Jeśli zajdzie taka potrzeba, słoiki możesz zapasteryzować.
Sok z czarnej porzeczki
Porzeczki oczyść z szypułek i dokładnie umyj. Przełóż je do garnka i zalej wodą (tak by zakryła owoce). Zagotuj pod przykryciem. Gotuj tak długo, aż owoce popękają i puszczą sok. Możesz je dodatkowo zmiażdżyć, by puściły więcej i szybciej sok. Następnie przecedź całość przez sito lub gazę do innego garnka. Płyn posłódź wg uznania. My zalecamy 1kg cukru na 2kg owoców. Zagotuj całość raz jeszcze, niech cukier się rozpuści. Zbierz powstałe na wierzchu szumowiny. Gotowy sok przelej do butelek i zakręć. Sok pasteryzuj przez około 15 minut.
Źródła:
- Pawłowski A. Apteka domowa. PRINTEX. Białystok, 2015. Str. 72-73.
- Picard M-A., 20 produktów, które leczą. Wyd. SONIA DRAGA. Katowice, 2010. Str. 37-41.