Melisa lekarska – zastosowanie podczas przeziębienia
Kojarzysz ją zapewne, jako naturalny środek uspokajający. Tymczasem melisę możesz stosować także, jako naturalny preparat na przeziębienie. Melisa bowiem, to roślina o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i przeciwbólowych.
Poza powyższymi właściwościami, melisa lekarska ma właściwości napotne, łagodzi dolegliwości żołądkowe, menstruacyjne, wzmacnia serce, mózg, układ trawienny. Wykazuje także słabe działanie moczopędne, nasenne oraz przeciwzapalne.
W trakcie przeziębienia sprawdzi się, jako środek na obolałe mięśnie, ból głowy, złe samopoczucie (uczucie rozbicia). Przyda się także, jako naturalny środek przeciw wirusom.
Melisa, jak ją przygotować
Najbardziej popularną formą podania melisy jest napar z liści melisy. Jeśli nie masz świeżych lub suszonych ziół, sięgnij po gotowe herbatki dostępne w sklepach i aptekach.
Poza powyższym, melisę lekarską możesz dodać do sałatek, kanapek, marynat, sosów, zup, gulaszów. Może stanowić składnik zarówno potraw warzywnych, jak i mięsnych. Liście melisy komponują się także z galaretkami i dżemami.
Źródła:
- Pawłowski A. Apteka domowa. PRINTEX. Białystok, 2015. Str. 159-160.
- Domowe Sposoby na przeziębienie i grypę. Pod red. Barbary Małysz. Świat Książki. Warszawa 2003. Str. 45-46.