Naturalne probiotyki na poprawę odporności

Probiotyki pomogą ci zwalczyć przeziębieniePhoto: © rafer76 - Fotolia.com

Do listy domowych sposobów na podniesienie odporności organizmu można dodać tzw. probiotyki*. Znajdziesz je w produktach mlecznych, takich jak jogurty, maślanki, kefiry, ale także w kapuście kiszonej, kiszonych ogórkach i innych warzywnych kiszonkach. Można je nazwać naturalnymi probiotykami. Dostępne są również suplementy zawierające bakterie probiotyczne.

Dlaczego te bakterie są takie ważne?

Prawidłowa flora bakteryjna jelit chroni organizm przed infekcjami, likwidując lub hamując rozwój szkodliwych bakterii i grzybów. Szczególne znaczenie mają dla nas szczepy probiotyczne wytwarzające kwas mlekowy. Oddziałują na układ odpornościowy człowieka (działają immunostymulująco** i immunomodulująco***). Ułatwiają proces trawienia białek, cukrów (prostych i złożonych), tłuszczów, zwiększają absorbcję witamin i minerałów, zwiększają oporność fizjologicznej mikroflory bakteryjnej na działanie antybiotyków, łagodzą odczyny zapalne wywołane przez bakterie, grzyby i wirusy (np. biegunki wywołane przez rotawirusy), osłabiają reakcje alergiczne, wzmagają antybakteryjne i antygrzybicze i antywirusowe reakcje odpornościowe. Ponadto mają działanie przeciwnowotworowe, redukują eliminację produktów katabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów przez nerki i wątrobę, zmniejszają poziom cholesterolu w surowicy i ograniczają osteoporozę.

Probiotyki a antybiotyki

W czasie leczenia antybiotykiem i po zakończeniu kuracji, przyjmowanie probiotyków pomaga odbudować naturalną florę bakteryjną jelit, co z kolei zapobiega infekcjom i innym przypadłościom wynikającym z zaburzenia tej flory. Musisz pamiętać, że antybiotyk zabija zarówno chorobotwórcze bakterie, jak te dobre, naturalnie występujące w organizmie. Podobnie z resztą, jak antybiotyk, na mikroflorę bakteryjną działa też stres, zła dieta, palenie papierosów, kuracja hormonalna, czy sterydowa. Dlatego warto dodać naturalne probiotyki do swojej diety.

Słowniczek:

*Probiotyki – są to żywe mikroorganizmy (kultury bakterii i drożdży), stanowiące integralną część fizjologicznej mikroflory jelitowej, które wpływają korzystnie na stan zdrowia poprzez oddziaływanie na skład i funkcje mikroflory błon śluzowych układu pokarmowego, oddechowego i moczowopłciowego. Szczególne uznanie jako probiotyki znalazły różne gatunki pałeczek kwasu mlekowego (lactic acid bacteria – LAB). Należą do nich: Lactobacillus: L.acidophilus, L.casei, L.fermentum, L.gasseri, L.johnsoni, L.lactis, L.bularicus, L.plantarum, L.salivarius, L.rhamnosus, L.reuteri, Bifidobacterium: B.bifidum, B.longum, B.infantis, oraz Streptococcus: S.termophilus. (Źródło: Immunomodulujący wpływ probiotyków na reakcje odpornościowe).

Aby produkt mleczny można było uznać za probiotyczny powinien w jednym gramie zawierać co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus.

**działanie immunostymulujące – wzmacnianie odporności i czynności samonaprawczych organizmu (źródło:Wikipedia)

***działanie immunomodulujące – wzmacnianie odporności oraz czynności samonaprawczych organizmu, ale także ich osłabienie w razie nadmiernej reakcji immunologicznej (źródło:Wikipedia)

Źródła:

  • Praca Zbiorowa: Immunomodulujący wpływ probiotyków na reakcje odpornościowe. [online], [stan na 10.01.2015]. [http://www.imed.pl/index.php?PAGE=telegram&TEL_CUR_ID=138&return=archives]
  • Mrozowski T.: Probiotyki – panaceum na różne choroby. [online], [stan na 10.01.2015], W: Świat farmacji. 11-15. [http://www.wydawnictwoapteka.pl/files/UserFiles/file/2011/01/probiotyki.pdf]