Ostre przyprawy na przeziębienie
Ostre przyprawy pozytywnie wpływają na system odpornościowy organizmu. Dzieje się tak dzięki kapsaicynie i jej pochodnym. Są to związki odpowiedzialne za ostry smak papryki, pieprzu, kurkuminy i innych ostrych przypraw.
Kapsaicyna i kapsacynoidy mają właściwości poprawiające krążenie i rozgrzewające. A jakby tego było mało, działają także przeciwbólowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dlatego wykorzystuje się je do produkcji maści i plastrów stosowanych do zwalczenia bólu reumatycznego, artretycznego i mięśniowego.
Poza kapsaicyną w ostrej papryce znajduje się też dużo witaminy C, która sprzyja zapobieganiu i leczeniu przeziębienia.
W czasie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie i grypę, a także w trakcie choroby, warto rozszerzyć swoje menu o potrawy zawierające ostre przyprawy np. zupę inspirowaną kuchnią meksykańską.
Przepis na rozgrzewającą zupę a’la meksykańska
Składniki:
- 1 l rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 pierś z kurczaka
- pół szklanki sosu salsa (może być kupny)
- puszka pomidorów krojonych
- puszka kukurydzy
- papryczka chilli lub jalapeño
- pół papryki czerwonej, pół papryki zielonej i żółtej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wstaw rosół na ogień.
- Pierś umyj, oczyść i dodaj do bulionu. Gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyciągnij je z garnka.
- Ogień zredukuj do minimalnego. Dodaj pomidory, kukurydzę i salsę.
- Pokrój wszystkie papryki w kostkę i dodaj do garnka. Pogotuj parę minut, aż papryka lekko zmięknie.
- Mięso rozdrobnij na małe kawałeczki i dodaj do reszty.
- Całość gotuj jeszcze 5 min. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Zupę możesz podać z tortillą lub “po polsku” z chlebem.