Pomelo na wzmocnienie odporności

PomeloPhoto: © bergamont - fotolia.com

Pomelo, nazywane też pomarańczą olbrzymią, to owoc pochodzący z Azji południowo-wschodniej. Osiąga do 25cm średnicy i nawet do 2kg wagi. Zawiera dużo soli mineralnych (głównie potas) i witamin (A, z grupy B) a przede wszystkim witaminę C, której ma najwięcej ze wszystkich owoców cytrusowych. Witamina C wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami. Pomelo poza poprawą odporności, pomaga obniżyć gorączkę i złagodzić ból gardła.

Pomelo, podobnie jak inne cytrusy, może powodować alergie. Stąd nie powinno się tego owocu jeść w bardzo dużej ilości.

Jak jeść pomelo

Pomelo możesz jeść tak, jak pomarańczę. Wystarczy je obrać z grubej skórki. Możesz też obrane pokroić w kawałki i dodać do sałatki ze szpinakiem, kurczakiem (doprawionym solą, pieprzem, a następnie usmażonym) i pestkami słonecznika (całość wymieszać, doprawić bazylią, łyżką soku z cytryny i łyżką płynnego miodu.

Pomelo możesz również spożyć w postaci świeżo wyciskanego soku. Jeśli nie masz wyciskarki a chcesz przygotować sok z pomelo zmiksuj w blenderze ten owoc wraz z np. sokiem z winogron lub gruszką i pomarańczą lub szpinakiem. Sok osłódź brązowym cukrem lub miodem.