Sok z malin – przepis

Sok z malin, to jeden z najbardziej znanych domowych sposobów na przeziębienie. Malinowy sok możesz dodawać do herbaty lub pić samodzielnie. Maliny wpływają pozytywnie na budowanie odporności organizmu, działają rozgrzewająco i napotnie. Napar z suszonych malin możesz wykorzystać do przygotowania płukanki jamy ustnej przy infekcjach bakteryjnych.
Sok z malin możesz kupić w prawie każdym sklepie. Kupując gotowy, uważaj na jego skład. Im tańszy produkt, tym mniej zawiera malin, a więcej cukru i wody.
Sok malinowy możesz przyrządzić samodzielnie ze świeżych owoców.
Przepis na sok z malin na przeziębienie
Składniki na sok z malin:
- maliny i cukier w proporcji 200-300g cukru na 1kg malin (ilość cukru zależy od twoich upodobań, jednak im więcej cukru użyjesz, tym gęstszy sok otrzymasz)
Sposób przygotowania soku z malin:
- Maliny wyczyść i umyj. Odstaw je na sitku żeby ociekły z wody.
- Następnie zasyp je cukrem, odczekaj ok 30 minut żeby puściły sok.
- Włącz ogień i zagotuj całość. Trzymaj garnek na małym ogniu. Mieszkaj sok co jakiś czas.
- Gdy maliny się całkowicie rozpadną, trzymaj je na ogniu jeszcze z 10 minut.
- Przecedź sok przez grube sito, gazę lub tetrę. Resztki owoców wyciśnij (gaza lub tetra), bądź przetrzyj przez sito.
- Płyn raz jeszcze zagotuj. Powstającą pianę zdejmuj.
- Gotowy sok przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręć je.
- Postaw do góry dnem lub zapasteryzuj (ok. 10 minut).
- Po ostygnięciu gotowy sok z malin przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Więcej na temat malin i innych sposobów ich wykorzystania przeczytasz we wcześniejszym artykule: Maliny na przeziębienie.