Sok z malin – przepis

Sok malinowy na przeziębieniePhoto: pixabay.com - Larisa-K

Sok z malin, to jeden z najbardziej znanych domowych sposobów na przeziębienie. Malinowy sok możesz dodawać do herbaty lub pić samodzielnie. Maliny wpływają pozytywnie na budowanie odporności organizmu, działają rozgrzewająco i napotnie. Napar z suszonych malin możesz wykorzystać do przygotowania płukanki jamy ustnej przy infekcjach bakteryjnych.

Sok z malin możesz kupić w prawie każdym sklepie. Kupując gotowy, uważaj na jego skład. Im tańszy produkt, tym mniej zawiera malin, a więcej cukru i wody.

Sok malinowy możesz przyrządzić samodzielnie ze świeżych owoców.

Przepis na sok z malin na przeziębienie

Składniki na sok z malin:

  • maliny i cukier w proporcji 200-300g cukru na 1kg malin (ilość cukru zależy od twoich upodobań, jednak im więcej cukru użyjesz, tym gęstszy sok otrzymasz)

Sposób przygotowania soku z malin:

  1. Maliny wyczyść i umyj. Odstaw je na sitku żeby ociekły z wody.
  2. Następnie zasyp je cukrem, odczekaj ok 30 minut żeby puściły sok.
  3. Włącz ogień i zagotuj całość. Trzymaj garnek na małym ogniu. Mieszkaj sok co jakiś czas.
  4. Gdy maliny się całkowicie rozpadną, trzymaj je na ogniu jeszcze z 10 minut.
  5. Przecedź sok przez grube sito, gazę lub tetrę. Resztki owoców wyciśnij (gaza lub tetra), bądź przetrzyj przez sito.
  6. Płyn raz jeszcze zagotuj. Powstającą pianę zdejmuj.
  7. Gotowy sok przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręć je.
  8. Postaw do góry dnem lub zapasteryzuj (ok. 10 minut).
  9. Po ostygnięciu gotowy sok z malin przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Więcej na temat malin i innych sposobów ich wykorzystania przeczytasz we wcześniejszym artykule: Maliny na przeziębienie.