Syrop z buraka na kaszel
Burak to warzywo, które nie nazwalibyśmy popularnym domowym sposobem na przeziębienie. A szkoda, ponieważ buraki mają bardzo wiele zalet. Wśród nich jest między innymi zdolność do walki z infekcjami.
Buraki mają wiele pozytywnych właściwości. Zawierają dużo potasu, który potrzebny jest między innymi do regulowania gospodarki wodnej w organizmie. W ich skład wchodzi także kwas foliowy potrzebny zwłaszcza w okresie dojrzewania i w czasie ciąży. Kwas ten jest potrzebny do produkcji krwinek czerwonych, syntezy kwasów nukleinowych (dziedziczenie), regulacji rozwoju komórek nerwowych czy wspomagania prawidłowego wzrostu organizmu. Do tego buraki zawierają betaninę (barwnik) zatrzymującą infekcje oraz antocyjany (również barwniki) którym przypisuje się właściwości antynowotworowe. Jakby tego wszystkiego było mało, buraki zawierają jeszcze błonnik, który wspomaga pracę jelit.
Syrop z buraka możemy przygotować, do w walce z uporczywym kaszlem. Jego wykonanie nie jest trudne.
Syrop z buraka – przepis
Składniki
- 2 buraki
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Buraki i czosnek posiekaj lub zetrzyj na tarce. Zasyp cukrem. Całość odstaw na 24h pod przykryciem. Syrop z buraka pij parę razy dziennie. Możesz do niego dodać jeszcze wyciśnięty sok z 1 cytryny.
Buraki to bogactwo potasu i kwasu foliowego. Zatrzymują infekcję i mają działanie antynowotworowe.