Żurawina i jej właściwości lecznicze
Żurawina to obok czosnku i miodu kolejny naturalny antybiotyk. Nazywana niegdyś „cytryną dla ubogich” znana jest ze swoich właściwości leczniczych od wieków. Jej właściwości były doceniane zarówno w medycynie ludowej średniowiecznej Europy, jak i wśród plemion Ameryki Północnej. Teraz gdy coraz większy nacisk kładzie się na naturalne preparaty, żurawina znowu zyskała na popularności.
Żurawina właściwości
Żurawina ma wiele bardzo cennych właściwości, dzięki którym stanowi jeden z najlepszych domowych sposobów na przeziębienie i grypę. Jest źródłem między innymi: witaminy C (100g żurawiny zawiera 20-30% dziennego zapotrzebowania na witaminę C), B1, B2, antyoksydantów, błonnika, wapnia, fosforu, miedzy, jodu, garbników, taniny oraz kwasu cytrynowego, jabłkowego i salicylowego. Działa odtruwająco. Stosowana jest, jako naturalny specyfik na choroby dróg moczowych, ale także jako środek wzmacniający odporność organizmu.
Żurawinę możesz kupić suszoną, mrożoną, w postaci soków, dżemów lub świeżą. Świeżą możesz wykorzystać, do przygotowania zaprawy, którą możesz wykorzystać, jako dodatek do herbaty, mięs lub kanapek.
Dżem z żurawiny
Składniki:
- 1kg żurawiny (przed przygotowywaniem żurawina musi być sucha! można ją umyć, ale nie wolno moczyć)
- 1kg cukru
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj żurawinę z cukrem.
- Włóż żurawinę do słoiczków.
- Słoiczki możesz spasteryzować. Jeśli jednak chcesz, by żurawina zachowała ładniejszy kolor i smak, na pokrywkę od wewnątrz wlej kropelkę spirytusu i podpal ją. Tak płonącą pokrywką zakręć słoik. W obu przypadkach słoiki powinny się zassać i uszczelnić.
Źródła:
- Stobnicka A., Gniewosz M. Możliwości wykorzystania właściwości żurawiny ( Oxycoccus) we współczesnej medycynie. W: Postępy Fitoterapii. Wyd: Borgis. Nr 3/2010.[online, stan na 03.10.2015]. [http://www.czytelniamedyczna.pl/3558,mozliwosci-wykorzystania-wlasciwosci-zurawiny-oxycoccus-we-wspolczesnej-medycyn.html]
- Pawłowski A. Apteka domowa. Wyd. PRINTEX. Białystok, 2015. Str.78-79.
- Przepis na dżem z żurawiny pochodzi z domowych przepisów redakcji.