Warzywa na odporność i wzmocnienie

Warzywa na odpornośćPhoto: Jean Scheijen/freeimages.com

Pisaliśmy już o tym, które owoce warto jeść na wzmocnienie odporności. Tym razem uwagę poświęcimy warzywom. Poniżej znajdziesz listę warzyw, które warto dodać lub zwiększyć ich spożycie zwłaszcza w sezonie obniżonej odporności organizmu.

Burak – zawiera sporo kwasu foliowego. Warzywo bardzo dobrze wpływa na układ krwionośny oraz na układ odpornościowy. Wzmacnia organizm na choroby, przede wszystkim wirusowe. Łagodzi przebieg przeziębienia, kaszel oraz chrypkę. Więcej na temat zastosowania buraka na kaszel znajdziesz w:

Cebula – zawiera witaminę C, A, B1, B2, E, K, PP oraz cynk, selen, fosfor, wap i krzem. Można ją wykorzystać w leczeniu kaszlu. Spożywanie cebuli poprawia ogólną odporność organizmu. Więcej na temat cebuli przeczytaj w:

Chrzan – roślina, która się przyda na wzmocnienie odporności. zawiera bardzo dużo witaminy C, a w połączeniu z burakami, sprzyja poprawie odporności organizmu.

Czosnek – naturalny antybiotyk oraz sposób na poprawę odporności. Więcej na temat czosnku przeczytaj w:

Dynia – spożywanie dyni wzmacnia system odpornościowy organizmu. Dynia zawiera potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy: beta-karoten, E, B1, B2, C, PP, kwas foliowy, pantotenowy, błonnik i pektyny. Dynia działa odtruwająco.

Groch – jest to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Zapobiega wielu chorobom i dolegliwościom a wśród nich także utracie odporności.

Kapusta – niepozorna zawiera wiele cennych składników takich jak: witamina A, C, E, witaminy w grupy B, fosfor, siarka, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód. Jedzenie kaptusty wzmacnia układ odpornościowy, niszczy bakterie i wirusy

Kukurydza – warzywo bogate w witaminy z grupy B, D, E, A oraz niewielkie ilości witaminy C. Jest także źródłem potasu, fosforu, cynku, miedzi, magnezu, wapnia, selenu, cynku, kobaltu, jodu i bromu. Kukurydza wzmacnia układ odpornościowy, a także ogranicza rozwój wirusów w organizmie.

Marchew – korzystnie wpływa na poprawę i wzmocnienie odporności. Zawiera potas, sód, wapń, fosfor, siarkę, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt oraz witaminy: A, E, B1, B3, B6, kwas foliowy i witaminę C.

Papryka – nie traci witaminy C podczas obróbki termicznej, poprawiającej odporność, a którą papryka zawiera w większej ilości. Kapsaicyna zawarta w papryce rozgrzewa i pomaga zwalczyć przeziębienie.

Por – spożywanie pora pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Warzywo to ma właściwości bakteriobójcze.

Seler – natka selera zawiera więcej cennych składników niż korzeń. Warzywo to działa odtruwająco na organizm, działa moczopędnie, poprawia pracę serca i nerek. Wzmacnia układ odpornościowy organizmu, oczyszcza go z toksyn i pobudza przemianę materii.

 

Źródła:

  •  Pawłowski A. Apteka domowa. Wyd. PRINTEX. Białystok, 2015. Str. 80-126.