Imbir na przeziębienie
Poza walorami smakowymi, imbir charakteryzują także szerokie właściwości lecznicze. Dlatego, imbir na przeziębienie to jeden z najlepszych naturalnych produktów. Do tego stosunkowo tani.
Właściwości lecznicze imbiru
Imbir ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe. Do tego hamuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów.Działa rozgrzewająco, wykrztuśnie i oczyszczająco na organizm przy infekcjach dróg oddechowych, wzmacnia układ odpornościowy.
Najważniejszym składnikiem kłaczy imbiru jest olejek eteryczny. W jego skład wchodzą przede wszystkim seskwiterpen, zingiberen (do 50%), a także gingerol, szogaol, zingeron. Gingerole i ich pochodne, zwłaszcza 8-paradol, zostały uznane jako bardziej skuteczne niż aspiryna. Dlatego warto stosować imbir na przeziębienie oraz w celach profilaktycznych.
Imbir na przeziębienie – przepisy
Napar z imbiru
Kawałek imbiru zetrzyj na tarce i zalej wrzątkiem. Gdy ostygnie, dodaj miód i wypij całość. Taki napar znakomicie rozgrzewa, poprawia oddychanie, łagodzi bóle mięśni i uczucie “rozbicia” towarzyszące przeziębieniu.
Syrop z imbiru
Taki syrop możesz wykorzystać, jako dodatek do herbaty. Możesz też pić sam, w czasie przeziębienia.
Składniki:
- ok 1l wody
- 2 szklanki cukru
- 300g imiru
Sposób przygotowania:
- Imbir umyj i obierz. Pokrój go w plasterki.
- Imbir włóż do garnuszka, zasyp cukrem.
- Gdy imbir puści sok (ok 30min) zalej go wodą. Całość zagotuj.
- Całość gotuj 20-30min.
- Odstaw płyn na noc.
- Rano przecedź go przez sito lub gazę do butelki.
- Syrop przechowuj w lodówce.
Imbir do herbaty
Możesz wykorzystać go, jako dodatek do kawy i herbaty. W tym celu kawałek świeżego korzenia obierz, pokrój lub zetrzyj na tarce i dodaj do napoju (starty działa intensywniej). Ponieważ imbir ma działanie rozgrzewające, sprawdzi się znakomicie w zimowe dni. Jeśli do takiej herbaty dodasz jeszcze miód i cytrynę, a napar zaparzysz z lipy, masz prawdziwą bombę antyprzeziębieniową.
Przyprawa do dań
Imbir można stosować, jako przyprawę do wielu dań np. sałatek, zup, dań z wieprzowiną, drobiem ale także deserów, ciast i ciasteczek (np. pierniczków imbirowych). Nie lubisz gotować? Szukaj dań z kuchni hinduskiej.
Imbir – inne właściwości
Jako ciekawostkę warto wspomnieć o przeciwwymiotnych właściwościach imbiru. Badania pokazują, że imbir może mieć zastosowanie jako środek przeciwwymiotny w przypadku chorób lokomocyjnych oraz w czasie tzw. porannych nudności towarzyszących ciąży. Trzeba jednak pamiętać, że w czasie ciąży duże ilości imbiru mogą być szkodliwe.