Jak wzmocnić odporność – jedz TE owoce

jak wzmocnić odporność - owocePhoto: Barbaros Kocabicak/freeimages.com

W czasie zwiększonego ryzyka choroby, jak również podczas trwającego już przeziębienia, odporność organizmu możesz poprawić odpowiednią dietą. Warto byś wiedział, po jakie produkty spożywcze sięgnąć, by taki efekt otrzymać. Jak wzmocnić odporność organizmu jedzeniem? Poniżej znajdziesz listę owoców, które dzięki swoim właściwościom poprawią twoją odporność.

Agrest – owoc ten zawiera duże ilości magnezu i wapnia, a poza tym związki żelaza, miedzi, fosforu. Agrest zawiera dużo witaminy C, B1, PP, A. Działa moczopędnie, przeciwzapalnie. Wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Aronia – osoby spożywające duże ilości aronii mają wysoką odporność i rzadko zapadają na anginy i przeziębienia. Aronia to doskonałe źródło witamin z grupy B, A, C, E oraz witaminę PP. Zawiera również sole mineralne, kwasy organiczne, węglowodany. Aronia wzmacnia system nerwowy.

Banany – owoce te zawierają dużo węglowodanów. Jednak poza nimi w składzie bananów znajdziesz: witaminę B6, żelazo, potas, błonnik, beta-karoten, witaminę C, niacynę, miedź, cynk, selen, fluor, mangan, jod, wapń, fosfor, sód i kwas foliowy. Regularne spożywanie bananów podnosi odporność organizmu. Jedzenie bananów wpływa pozytywnie na układ nerwowy i nastrój dzięki zawartości tryptofanu, białka przetwarzanego w serotoninę (substancję działającą relaksująco).

Cytryna – owoc ten zawiera witaminy z grupy B, także witaminę A i C. Mimo silnego kojarzenia cytryny z tą ostatnią witaminą, inne owoce zawierają jej zdecydowanie więcej np. porzeczki. Cytryna pomaga oczyścić organizm ze związków toksycznych, dodaje energii, sprzyja leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.

Grejpfrut – bogate źródło kwasów organicznych, witamin z grupy B, C, E, P, flawonoidów, pektyn i błonnika. Grejpfrut ma właściwości antybakteryjne a spożywany regularnie zwiększa odporność organizmu. Ze względu na swoje właściwości, grejpfruta nie należy jeść wraz z niektórymi lekami, szczególnie antybiotykami.

Jabłka – są bogatym źródłem witaminy C. Ich regularne spożywanie wzmacnia układ odpornościowy, serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawia pracę wątroby. Zawierają dużo potasu, żelaza, magnezu, miedzi, krzemu, cynku, beta-karotenu, kwercetyny, pektyn. Jabłka zwiększają odporność na infekcje, oczyszczają organizm z toksyn i cholesterolu.

Jeżyny – owoce te zawierają błonnik, witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, potas, magnez, garbniki. Spożywane jeżyny wzmacniają organizm, działają bakterio i grzybobójczo.

Kiwi – zawiera bardzo dużo witaminy C, E i B, także potasu, cynku i niewielkie ilości sodu, pektyn, cukrów, polifenoli oraz kwasu foliowego. Regularne spożywanie kiwi chroni organizm przed chorobami serca i układu krwionośnego, ponadto oczyszcza organizm.

Kumkwat – jedzenie kumkwatu podnosi odporność organizmu, zabezpiecza przed różnego rodzaju wirusami. Zawiera dużo witaminy C, A oraz niewielkie ilości wapnia i potasu.

Maliny – zawierają witaminy A, C, K, witaminy z grupy B, PP, beta karoten, błonnik, wapń, żelazo, magnez. Zawierają także salicylany, dzięki którym wykazują działanie przeciwgorączkowe. Kwas ellagowy zawarty w malinach wykazuje właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Maliny zwiększają odporność organizmu, pomagają w oczyszczaniu organizmu.

Nektarynka – główne składniki odżywcze nektarynki, to: witamina C, E, B1, B2, beta-karoten, fosfor, potas, magnez, cynk, żelazo, miedź, mangan, błonnik. Jedzenie nektarynek wzmacnia odporność organizmu, odudowuje czerwone ciałka krwi, wpływa korzystnie na przemianę materii.

Pigwa – owoc, który raczej nie nadaje się do jedzenia na surowo. Przetworzona np. do postaci soku korzystnie wpływa na wątrobę, przeciwdziała wymiotom i biegunkom, wzdęciom, przeziębieniu, hemorojdom, a także wzmacnia odporność organizmu.

Pomarańcze – wykazują działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Zawierają błonnik, pektyny,  wapń, witaminy C, A, B12, P, kwas foliowy, karotenoidy, potas, sole mineralne i pektyny.

Pomelo – owoc bogaty w witaminy, zwłaszcza witaminę C. Spożywanie pomelo poprawia odporność organizmu.

Porzeczkaczarna porzeczka oczyszcza organizm z toksyn, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów, działa przeciwzapalnie, wzmacnia serce i obniża ciśnienie. Czerwona porzeczka regularnie spożywana, likwiduje ogólne zmęczenie. Oczyszcza organizm. Porzeczka zawiera dużo witaminy C, A, P, witamin z grupy B, a także kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor i wapń.

Poziomka – poziomki zawierają witaminę C, B, K, potas, fosfor, siarkę, wapń, żelazo, magnez, przeciwutleniacze i błonnik. Jedzenie poziomek podnosi odporność organizmu, a także pomaga usuwać toksyczne produkty przemiany materii i koją nerwy.

Rokitnik zwyczajny – roślina ta działa przeciwzapalnie, wspomaga leczenie dolegliwości układu pokarmowego, zapobiega miażdżycy, zawałom oraz wzmacnia ogólną odporność organizmu. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E, F, K, P, C, kwas foliowy, prowitaminę D.

Truskawki – zawierają witaminy C, A, B1, B2, PP, wapń i fosfor, żelazo, mangan, kwas elogonowy. Oczyszczają jelita, korzystnie wpływają na przemianę materii, działają antybakteryjnie i wzmacniająco na organizm.

Winogrona – owoce te wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Odkwaszają organizm, regulują przemianę materii.

Żurawina – owoc ten ma działanie odtruwające i regulujące przemianę materii. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, antyoksydanty, błonnik, wapń, fosfor, miedź, jod, garbniki, taniny, kwas cytrynowy i jabłkowy. Żurawina działa, jak naturalny antybiotyk. Spożywanie żurawiny wzmacnia odporność organizmu.

 

Źródła:

  •  Pawłowski A. Apteka domowa. Wyd. PRINTEX. Białystok, 2015. Str. 5-79.