Kwiat hibiskusa na kaszel i wzmocnienie
Hibiskus, nazywany inaczej ketmią, to roślina charakteryzująca się pięknym kwiatem o kwaskowatym smaku. Ze względu na te cechy, kwiaty hibiskusa wykorzystywane są do produkcji dżemów, galaretek i wina. Poza walorami smakowymi, kwiat hibiskusa ma także właściwości lecznicze.
Główną grupą związków chemicznych zawartych z kwiatach hibiskusa są kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, winowy, szczawiowy, kwas protokatechowy i kwas hibiskusowy oraz flawonoidy, polisacharydy i olejek eteryczny.
Właściwości lecznicze przypisuje się kwiatom i liściom hibiskusa. Mają działać m.in. przeciwbakteryjnie, immunostymulująco i moczopędnie, co znajduje potwierdzenie z badaniach naukowych. Różne źródła wskazują przede wszystkim na zastosowanie hibiskusa przy leczenia kaszlu. Duża zawartość witaminy C sprawia, że hibiskus uwzględniony w diecie, sprzyja nie tylko niwelowaniu uporczywego kaszlu, ale także poprawia odporność organizmu.
Hibiskus można spożywać w postaci gotowych herbat, naparów ze świeżych kwiatów, także, jako suplementy diety. Znajdziesz go też, jako składnik syropów i tabletek na kaszel. Możesz również przygotować domowy syrop z hibiskusa.
Domowy syrop z hibiskusa
Składniki:
- 1l wody
- 200g kwiatów hibiskusa
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
- Do gotującej się wody wsyp kwiaty hibikusa. Gotuj ok. 30 minut na małym ogniu, aż płatki puszczą kolor i zapach.
- Przecedź wywar, dobrze wyciśnij płatki.
- Płyn zagotuj raz jeszcze z cukrem. Gotuj tak długo aż syrop zgęstnieje. Może to chwilę zająć. Jeśli długo nie chce zgęstnieć, dodaj więcej cukru lub odparuj więcej wody.
- Gotowy syrop przelej do buteleczek.
Tak przygotowany syrop możesz pić, jako dodatek do herbaty lub sam (1 łyżka) w celu złagodzenia kaszlu i infekcji gardła.
Źródła:
- Znajdek-Awiżeń P., Matławska I. Właściwości lecznicze ketmii szczawiowej – Hibiscus sabdariffa L. W: Postępy Fitoterapii. Borgis. Nr 3/2011, str. 197-201.
- Karna J. i in. Pre-clinical investigaion of anti-tussive activity of hibiskus rosa-sinensis on guinea pig. W: IRJP. 2012. Nr 3(9), str.271-273.