Naturalny syrop na kaszel dla dzieci – 7 przepisów
Żeby wyleczyć kaszel u dziecka, możesz przygotować domowy syrop na kaszel dla dzieci. Do wyboru masz wiele możliwości. Takie syropy są w pełni naturalne i proste w przygotowaniu. Poniżej przedstawiamy listę syropów, które możesz podać dziecku powyżej roku.
Zanim przejdziesz dalej: większość syropów zawiera miód. Ponieważ to silny alergen, syropy go zawierające podaj wówczas, gdy masz pewność, że dziecko nie jest uczulone na miód. W ostateczności, tam gdzie miód stanowi tylko słodziwo, zastąp go syropem z daktyli*.
Syrop z liści babki
Właściwości: zawiera dużo związków śluzowatych, działa przeciwzapalnie na śluzówkę jamy ustnej i gardła, niweluje podrażnienia skóry, łagodzi kaszel. Działa wykrztuśnie.
Składniki: 2 garści umytych, świeżych liści babki, woda, 1/4kg miodu
Przygotowanie: Liście drobno pokrój lub zmiel w maszynce do mielenia. Wyciśnij sok. Dodaj odrobinę wody, miód. Całość gotuj na małym ogniu aż woda wyparuje i powstanie gęsty płyn. Przelej do słoiczków. Podawaj dziecku po 1 łyżeczce 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Syrop dla dzieci z buraka
Właściwości: związki zawarte w burakach mają właściwości hamowania rozwoju infekcji.
Składniki: 2-3 duże buraki, cukier
Przygotowanie: Buraczki dokładnie umyj, obetnij korzonki, ale nie obieraj ze skórki. Od strony korzenia wytnij duże stożkowe otwory i wsyp do nich cukier. Buraczki wstaw do piekarnika i piecz do momentu, w którym w otworach pojawi się syrop a burak zmięknie. Pieczenie powinno trwać możliwie najkrócej, w niskiej temperaturze.
Syrop przeciwkaszlowy dla dzieci z pędów sosny
Właściwości: sosna działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, rozkurczowo. Zmniejsza obrzęk błony śluzowej.
Składniki: garść młodych pędów sosny, cukier lub miód
Przygotowanie: Pędy wymieszaj z cukrem lub miodem. Poczekaj aż roślina puści sok. Następnie zagotuj składniki na małym ogniu do konsystencji gęstego syropu. Syrop zlec do słoika. Syrop na kaszel dla dzieci z pędów sosny podawaj po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.
Łagodny syrop dla dzieci z cebuli
Właściwości: zawarte w cebuli saponiny działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie.
Składniki: kilka średnich cebul, 1 łyżeczka cukru, woda
Przygotowanie: Obierz cebulę i pokrój w pióra. Łyżeczkę cukru rozpuść w niewielkiej ilości wody. Cebulę i wodę z cukrem wrzuć do garnka, zagotuj na małym ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia. W razie potrzeby, dodaj więcej wody. Gdy otrzymasz gęsty syrop, przelej do słoika. Niemowlętom podawaj po łyżeczce co 2-3 godziny, starszym dzieciom 1 łyżkę.
Syrop dla dzieci na kaszel miodowy z lnem
Właściwości: miód to naturalny antybiotyk. Wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom i przemęczeniu. Nasiona lnu (siemię lniane) nawilżają śluzówkę przewodu pokarmowego i chronią układ pokarmowy.
Składniki:250g miodu, 50g nasion lnu, 10g nasion anyżu, 10g imbiru
Przygotowanie: Miód podgrzej w kąpieli wodnej. Nasiona sproszkuj w młynku do kawy lub moździerzu. Wszystkie składniki połącz z miodem. Zlej syrop do słoika. Podawaj dziecku przy silnym ataku kaszlu 1 łyżeczkę 3 razy dziennie.
Syrop miodowy z miętą
Właściwości: mięta poprawia nastrój i pracę żołądka. Ułatwia funkcjonowanie dróg oddechowych. Działa rozkurczowo i znieczulająco.
Składniki:250g miodu, 50g sproszkowanej mięty.
Przygotowanie: Połącz miód z miętą. Podawaj dziecku 1 łyżeczkę 3 razy dziennie.
Syrop miodowy z czosnkiem
Właściwości: czosnek, podobnie jak miód, to naturalny antybiotyk. Zawiera związki o silnym działaniu antybiotycznym.
Składniki:1/8 szklanki drobno posiekanego czosnku, 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli, 1/4 szklanki miodu.
Przygotowanie: Czosnek, cebulę i miód połącz, uprzednio ogrzewając trochę miód (ale nie gotując). Zmiksuj całość blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Syrop przelej do słoika i szczelnie zakręć. Postaw w ciepłym miejscu na kilka godzin. Podawaj dziecku po 1 łyżeczce co 2-3 godziny.
*Syrop z daktyli: 10 daktyli zalej ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut. Daktyle odcedź (nie wylewaj wody!) i zmiksuj je z odlaną wodą w takiej ilości, jaka jest ci potrzebna do uzyskania pożądanej konsystencji. Im mniej wody, tym gęstszy syrop.
Źródła:
- Przybylak Z. Ziołowa apteczka na dziecięce choroby – tom 1. Wyd. Gaj. Bydgoszcz, 2013. Str.80-88.