O truskawkach i wiśniach na wzmocnienie

Wiśnie i truskawkiPhoto: Anemone123 - pixabay.com

Truskawki i wiśnie, to kolejne z omawianych przez nas owoców, które ze względu na zawarte w nich związki, przydadzą się, jako ochrona przed przeziębieniem. Świeże owoce kupisz przez krótki okres w ciągu roku. Na kolejne miesiące możesz przygotować z nich konfitury lub domowe mrożonki.

Owoce a choroby

Ogolnie mówiąc, owoce zawierają substancje biologicznie aktywne, które chronią organizm przed różnymi chorobami od przeziębienia po nowotwory. Szczególne znaczenie mają związki o właściwościach przeciwutleniających [1]. Chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, które to uszkadzają m.in. lipidy, białka, błony komórkowe, enzymy i kwasy nukleinowe. Głównymi przedstawicielami przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego są: polifenole, witaminy, tokoferole, karotenoidy. Polifenole mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe. Do tego zapobiegają zakrzepom, przeciwdziałają reakcjom alergicznym i obniżają poziom cholesterolu [1]. Związki te znajdują się w wiśniach i truskawkach, a także jabłkach, jeżynach, owocach czarnego bzu i dzikiej róży.

Wiśnie – właściwości

Wiśnie zawierają dużo przeciwutleniaczy (antyoksydantów), głównie kwasów fenolowych, witaminy C, B [1], a do tego witamin K, potas, mangan, żelazo, jod [2]. Wiśnie oczyszczają organizm, poprawiają apetyt, działają przeciwzapalnie. Wykazują również działanie przeciwbólowe.

Truskawki – właściwości

Truskawki podobnie, jak wiśnie, zawierają dużo antyoksydantów, witaminę A, E, witaminy z grupy B, K,  kwas foliowy, niacyn, fosfor [1, 2]. Truskawki zawierają więcej witaminy C, niż cytryna (100g truskawek pokrywa 83% dziennego zapotrzebowania na witaminę C). Truskawki korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Wykazują działanie odtruwające, antybakteryjne i wzmacniające organizm. Pomagają przy zapaleniu jamy ustnej [2].

Przetwory z wiśni i truskawek

Ponieważ świeże wiśnie i truskawki są nietrwałe, chcąc cieszyć się nimi także poza sezonem, przygotowuje się z nich przetwory lub mrozi. Najczęściej z tych owoców przygotowuje się soki, drzemy, konfitury, powidła i marmolady.

Przepis na konfiturę z truskawek

Składniki:

  •  5 kg truskawek
  • 2,5 kg cukru (im więcej cukru, tym po pierwsze przetwory będą słodsze, ale i gęstsze)
  • parę łyżek wody (opcjonalnie)

 Sposób przygotowania:

Czyste, odszypułkowane i osuszone truskawki przełóż do garnka, potłucz tłuczkiem do ziemniaków lub lekko rozgnieć widelcem. Ewentualnie możesz dodać parę łyżek wody (ale nie więcej, bo gdy truskawki puszczą sok, odparowanie wody zajmie dużo czasu). Smaż truskawki, aż się rozpadną. Dodaj cukier, wymieszaj całość i smaż jeszcze około pół godziny. Jeśli drzem będzie zbyt rzadki, smaż go jeszcze trochę, aż odparuje woda. Pamiętaj, że konfitura po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje. Gotowy drzem przełóż do słoików, zakręć (ale nie do końca) i włóż do garnka wyłożonego bawełnianą szmatką. Zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj około 30 minut. Zapasteryzowane słoiki wyciągnij z garnka i przełóż do góry dnem na blat stołu. Zakryj ręcznikiem i pozostaw je tak na przynajmniej 12 godzin.

Przepis na konfiturę z wiśni

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Owoce umyj, osusz i wydryluj. Owoce przełóż do garnka i zasyp cukrem na 12 godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie smaż owoce na małym ogniu. Powstałą w trakcie podgrzewania piankę, usuń. Pamiętaj, żeby nie mieszać w wiśni łyżką, tylko potrząsać garnkiem. W ten sposób zachowają się całe owoce. Gorące konfitury przełóż do słoików i zapasteryzuj.

Jak mrozić wiśnie i truskawki

Mrożenie, to proces konserwacji owoców, który powoduje najmniejsze straty składników odżywczych [1]. Jak mrozić truskawki i wiśnie? Owoce należy umyć. Dopiero potem usuń szypułki i dryluj wiśnie. Owoce dokładnie osusz. Następnie rozłóż na tackach (np. takich po kupnych pierogach) lub wyłożonej papierem do pieczenia szufladzie do szybkiego mrożenia. Porcje owoców mroź przez 2 godziny. Potem owoce podziel na porcje i przełóż do pojemników lub woreczków do mrożenia i wrzuć do zamrażalnika.

Źródła:

  • [1]  Banaś A., Korus A. Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni. W: Borgis – Medycyna Rodzinna. Nr. 3/2016. Str. 158-162.
  • [2] Pawłowski A. Apteka domowa. PRINTEX. Białystok, 2015. Str. 76-78.