Syrop z pigwy na kaszel
Pigwa przypomina malutką twardą gruszkę. W postaci surowej nie nadaje się do jedzenia. Po obróbce można przyrządzić syrop z pigwy, przydatny do leczenia przeziębienia i grypy.
Syrop z pigwy na kaszel
Składniki: 1kg pigwy, 1kg cukru
Przygotowanie:
- Pigwę umyj i pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Przygotowane owoce pokrój w cienkie plasterki.
- Do słoików wkładaj na przemian warstwę pigwy i warstwę cukru. Owoce dociskaj, by puszczały więcej soków.
- Słoiki przykryj lnianą szmatką. Odstaw je na 4-5dni w chłodne miejsce. Każdego dnia dosypuj świeżą warstwę cukru.
- Gdy sok zakryje owoce, zakręć słoiki i pasteryzuj je 5-10minut.
Właściwości pigwy
Pigwa zawiera wiele minerałów. Przede wszystkim jest to: potas, wapń, miedź, żelazo i siarkę. Ponadto zawiera także witaminy B, B2 oraz dużo witaminy C, witaminę A, PP oraz antyoksydanty i olejek lotny.
Pigwa działa korzystnie na wątrobę, przeciwdziała wymiotom i biegunkom, wzdęciom, hemoroidom, przeziębieniu. Wzmacnia układ odpornościowy.
Inne wykorzystanie pigwy
Pigwa działa także rozgrzewająco, stąd możesz ją dodawać do pitej w czasie przeziębienia herbaty. Możesz to robić dwojako. Pokrojony w plasterki owoc pigwy dodaj do ciepłej (ale nie wrzącej) herbaty. Zamiast świeżego owocu możesz użyć nalewki z pigwy (nie więcej niż pół kieliszka). Jednak po tę opcję sięgnij wówczas, gdy jeszcze nie bierzesz leków (alkoholu nie wolno łączyć z lekami!).