Jak wzmocnić odporność w ciąży
Spodziewasz się dziecka? Cudownie! Chcesz wzmocnić swoją odporność w ciąży? Niestety część stosowanych dotychczas sposobów musisz odstawić. Pamiętaj, bez konsultacji z lekarzem lub farmaceutą nie przyjmuj żadnych syropów, tabletek i innych produktów medycznych. W czasie ciąży częściej będziesz odsyłana do zastosowania naturalnych preparatów i tzw. domowych sposobów. Wśród nich znajdziesz także te, które pomogą ci wzmocnić twoją odporność w ciąży.
Czym wzmocnić odporność w ciąży
Oto kilka prostych przepisów na domowe specyfiki oraz wskazówek po co sięgnąć, żeby nie zaszkodziło przyszłej mamie ani maluszkowi, a wzmocniło odporność organizmu ciężarnej.
Herbaty na wzmocnienie odporności w ciąży
- Herbata z imbirem, miodem i cytryną – kobietom w ciąży nie zaleca się picie czarnej herbaty. Jeśli jednak nie możesz sobie jej odmówić, przygotuj słaby napar i dodaj do niego cytrynę, imbir i miód.
- Herbata z czarnej porzeczki/aronii – działają wzmacniająco na organizm. Więcej o samych owocach przeczytasz nieco niżej oraz w artykułach: Sok z aronii na wzmocnienie, Czarna porzeczka na objawy przeziębienia.
- Herbata z żurawiny – żurawina działa wzmacniająco na organizm a także odtruwająco na drogi moczowe. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, narażonych na częstsze infekcje dróg moczowych.
Kupując herbatę owocową szukaj takiej o możliwie największej zawartości poszukiwanej rośliny. Unikaj herbat bazujących na hibiskusie. Jego spożycie nie jest zalecane ciężarnym.
Sok z aronii w ciąży
Aronia ma bardzo wiele właściwości pozytywnie wpływających na organizm, w tym także poprawiających odporność organizmu. Najpopularniejszym sposobem podania aronii jest przygotowanie soku.
Składniki: 1kg aronii, 1 szklanka cukru lub więcej, według upodobań, ok. 1 szklanki wody
Przygotowanie:
- Umyte i obrane z szypułek owoce aronii wrzuć do garnka, pognieć je tłuczkiem lub widelcem. Wlej szklankę wody.
- Zagotuj całość. Trzymaj na ogniu dopóki owoce nie puszczą soku.
- Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści.
- Jeśli syrop wychodzi za gęsty dodaj wody i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Gotowy płyn przecedź przez sito.
- Wlej sok do przygotowanych słoików lub butelek.
- Pasteryzuj słoiki/butelki przez ok. 15min w gotującej się wodzie.
Sok z czarnej porzeczki w ciąży
Czarna porzeczka ma właściwości wzmacniające. Znajdziesz ją na większości polskich działek i w sklepie. Do leczenia przeziębienia możesz wykorzystać zarówno liście, jak i owoce. By wzmocnić odporność możesz sięgnąć po domowy dżem lub sok z czarnej porzeczki.
Składniki: świeże czarne porzeczki (np. 2 kg), cukier (1kg, ale może być mniej wg uznania), woda
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie wypłucz i oczyść z szypułek.
- Przesyp je do garnka, następnie zalej wodą (powinna całkowicie zakrywać porzeczki). Włącz ogień i zagotuj.
- Gotuj tak długo, aż owoce puszczą sok. Możesz pomoc owocom ugniatając je widelcem lub tłuczkiem.
- Całość przecedź przez gazę i innego garnka. Dodaj cukier. Zagotuj całość raz jeszcze. Niech cukier się rozpuści.
- Zbierz powstałe szumowiny.
- Gotowy sok przelej do butelek lub słoików.
- Sok pasteryzuj przez około 15 minut.
Naturalne probiotyki
Prawidłowa flora bakteryjna jelit zwiększa wchłanianie witamin i minerałów, poprawia odporność fizjologicznej mikroflory bakteryjnej na działanie antybiotyków, łagodzi stany zapalne wywołane bakteriami, grzybami i wirusami. Innymi słowy utrzymanie prawidłowej ilości bakterii i drożdży (probiotyków) w organizmie chroni go i wzmacnia. Szczególne znaczenie mają dla nas różne gatunki pałeczek kwasu mlekowego. Znajdziesz je w produktach probiotycznych, czyli jogurtach, kefirach, maślankach (najlepiej naturalnych, bez dodatku cukru), także produktach kiszonych np. ogórkach i kapuście. Pamiętaj by w swojej diecie uwzględnić wspomniane produkty.
Owoce i warzywa na poprawę odporności
Jeśli spodziewasz się dziecka i chcesz wzmocnić swoją odporność, musisz zadbać o odpowiednią dietę. Wzbogać ją o owoce takie, jak agrest, truskawki, jeżyny, maliny, pomelo, jabłka, kiwi, pomarańcze, czarna porzeczka. Są to owoce, które zwiększają odporność organizmu. Nie zapomnij także o warzywach. Na poprawę odporności dobrze wpłynie częstsze jedzenie buraków, dyni, pora, selera (korzeń i nać).
Witamina D a odporność w ciąży
W czasie ciąży prawdopodobnie lekarz zaleci ci suplementację witaminą D. Badania wskazują, że poza wpływem na prawidłowy rozwój kości i układu nerwowego, witamina ta działa wzmacniająco i zmniejsza szanse zachorowania na przeziębienie. Więcej przeczytasz na ten temat w artykule: Witamina D vs przeziębienie.
Jak nie tracić odporności w ciąży
Nikt z nas nie jest w formie, gdy jest zmęczony, niewyspany, źle się odżywia i stresuje. Tym bardziej kobieta oczekująca dziecka. Jeśli więc chcesz utrzymać odporność w ciąży na wysokim poziomie, pamiętaj aby:
- wysypiać się,
- dbać o zróżnicowaną dietę, zawierającą produkty wzmacniające odporność,
- zapewnić sobie trochę ruchu np. w postaci spacerów (o ile nie ma przeciwwskazań!),
- unikać stresów.
Pamiętaj też o dostosowaniu ubrania do pory roku. Latem ubieraj się lekko i tak, by uniknąć przegrzania. Zimą pamiętaj o odpowiednim obuwiu i ciepłej odzieży. Dlaczego trzymanie ciepła zimą jest takie ważne dowiesz się w: Chroń się przed przeziębieniem – noś skarpety!
Na koniec jeszcze jedna porada. W miarę możliwości unikaj kontaktu z zarazkami (np. odwiedzin chorych znajomych, wizyt w szpitalu). Odporność kobiety ciężarnej jest nieco niższa niż pani, która nie oczekuje dziecka. Masz więc większe szanse na przeziębienie się.